Sunday, Nov 19, 2017

alt

Med Tyrill Interiørolje har det blitt lettere å velge behandlingsmåte på et nytt eller et gammelt nedslipt tregulv. De fleste har noen spesifikke ønsker for hvilke egenskaper og utseende et tregulv skal ha:

 

 • Gulvet skal være lett å holde rent.
 • Det skal være behagelig å gå på.
 • Det skal være mulig å velge farge, evt. beholde gulvet så lyst som mulig.
 • Enkelt vedlikehold.

Ta kontakt direkte med oss for bestilling av varer og vareprøver.

I hovedsak har man 4 behandlingsmåter å velge mellom; grønnsåpevasking, luting, lakking eller oljing. Vi ser litt på de enkelte metodene, og hva de innebærer av fordeler og ulemper:

GRØNNSÅPEVASKING og LUTING gir matte gulv som er behagelig å gå på, men som er relativt tunge å holde ren, og som lett blir flekket ved søl av f.eks kaffe, rødvin og lignende. Slik behandling gir ingen mulighet for fargesetting.

LAKKING gir et gulv som er lett å vaske, men en overflate som er relativt hard og blank, og som dermed kan føles kald å gå på. Fargesetting av gulv som skal lakkes krever en ekstra behandling med en interiørbeis eller lignende før lakkering. Den største ulempen med lakk, er at den krever full nedsliping dersom man på noen steder sliter gjennom lakklaget, for eksempel foran dører eller andre trafikkerte områder.

OLJING ivaretar de fleste ønsker om et fint og bruksvennlig gulv.

Tyrill Interiørolje er en løsemiddelfri olje basert på linolje og naturharpiks. Den finnes i flere farger i tillegg til natur og antikkhvit. Oljen gir dybdemetting, fargesetting og overflatebeskyttelse i en og samme operasjon.

Resultatet blir en silkematt overflate fin å se på, god å gå på, og som er lett å holde ren.

Bruksområde:
Tyrill Interiøroje brukes uten annen forbehandling på : Nytt ubehandla treverk, slik som gulv av alle treslag, panel og tømmervegger, benkeplater og kjøkkeninnredninger og møbler av alle treslag . Tidligere syrebeisa eller luta tre kan også oljes. Slikt underlag gir oftest en noe mørkere farge enn på nytt materiale.
Skifer og teglsten.

Forbehandling:
Underlaget skal ikke grunnes eller forbehandles med noe før påføring av Tyrill Interiørolje.

Rengjøring:
Underlaget skal være rent og tørt. Helst skal treverket bare støsuges / børstes rent. Dersom det er behov for rengjøring med vann eller fuktig klut, er det viktig at ALT treverket som skal oljes også blir vasket. Flekkvis vasking vil kunne medføre skjolder etter oljing, dette gjelder særlig olje med farge, da vaskede partier får åpnere porer, og dermed trekker til seg mer av pigmentene.

Sliping/ pussing:
Dersom det er behov for sliping/ pussing for å ta ned ujevnheter osv.,for eksempel på gulv, er det svært viktig at dette blir gjort profesjonellt. Dvs. at treverket må slipes ekstra fint og jevnt i treets LENGDERETNING til slutt for å unngå slipestriper på tvers av veden, da disse vil bli svært synlige etter oljing, særlig ved bruk av pigmentert olje.

Påføring:

Gulv:

 • Oljes i felt på ca 1 m. bredde i hele gulvets lengde, da unngår man å måtte gå i oljen. Start ved veggen lengst unna døra.
 • Tøm olje på gulvet og fordel den utover det ca 1m brede feltet med en bred kost eller pensel, f.eks en tapetkost.
 • Ha på såpass mye olje at den flyter oppå treverket.
 • La oljen trekke inn ca. ½ time.
 • Dra resterende olje til neste felt med en nal og fyll etter mer olje for å dekke dette feltet.
 • Når hele gulvet er behandlet, fjernes overflødig olje ved å tørke over med ei tørr fille.


NB: BRENN ELLER KAST BRUKTE FILLER/ SVAMPER/ POLERINGSPUTER I VANN PGA. SELVANTENNINGSFARE !!!!!

Hold øye med gulvet de første timene og tørk bort olje som av og til trekker opp av sprekker og fuger, gulvet skal ikke ha oljeblanke flekker/ partier under tørking, men ha en jevn silkematt overflate.

 • Gulvet kan om nødvendig gåes på allerede nå, men bare med sokker de første dagene!
 • Etter ca ei uke etteroljes gulvet ved å væte en klut med olje og dra over omtrent som ved vanlig gulvvask (kluten skal være litt oljevåt hele tiden). Når hele gulvet har fått sitt tynne oljelag, tørkes det deretter over med en tørr klut så ingen blanke oljeflekker er tilbake.

NB: BRENN ELLER KAST BRUKTE FILLER / KLUTER I VANN PGA. SELVANTENNINGSFARE !!!!

 

 • Nå skal oljen herdes, det kan ta inntil ei uke eller mer avhengig av temperatur og lysforhold. Når oljen ikke kjennes fuktig eller klebrig lenger, er den herdet og tåler normalt bruk.


Før oljen er herdet skal den bl.a ikke gås på med skitne sko eller sko som setter merker!!

Vedlikehold:
Når gulvet begynner å mattes av vask og slitasje, påføres ny olje med en klut, bruk Tyrill Natur eller den farge som var brukt første gang. La den trekke 5- 10 min. og tørk deretter av overskytende olje.Dette vedlikeholdet kan, om ønskelig, gjøres bare på de partier av gulvet som trenger det, dvs. der det er mest slitasje. Forsiktig bruk de første dagene til oljen er herdet, se pkt. ovenfor.

NB. BRENN ELLER KAST BRUKTE FILLER/ SVAMPER o.l. I VANN PGA SELVANTENNINGSFARE !!!!!

 

Fargekart Tyrill Interiørolje