Sunday, Nov 19, 2017

MøreTyri ble etablert i 1998 av nåværende daglig leder Vidar Henden.
Idéen var å kunne fremstille fin tretjære av gammel tyrirot ved hjelp av moderne teknikk, og lage blandingsprodukter av tjære og andre naturprodukter som er nøye tilpasset ulike bruksområder innen trebehandling.

Om MøreTyri Norsk Tyritjære
Norsk Tyritjære blir fremstilt av eldgammel harpiksfylt tyrirot. Tjæra blir frigjort ved forsiktig oppvarming av småkappet tyirot, uten lufttilgang (tørrdestillasjon).

Dette er akkurat den samme prosessen som fant sted i en gammeldags tjæremile, men hos oss foregår det i en såkalt retorte. Det er et lukket stålkammer med diverse utløp og en utvendig varmekilde. De tyngste tjærestoffene smelter ut av råstoffet og tappes av i bunnen av retorten. Den lyseste tjæren kommer først, deretter blir den mørkere med stigende temperatur.

Parallellt med denne prosessen foregår det en fordamping av lette tjærestoffer og terpener inne i retorten. Denne gassen blir ledet gjennom et kjølesystem og kommer ut som en fin, gylden olje – terpentinolje.

Ren tjære kan godt brukes som trebeskyttelse, men en skal være klar over at den rene tjæren ikke er særlig motstandsdyktig mot lys, og må fornyes ganske ofte, særlig på solsiden. Det er derfor vi har utviklet ulike spesialprodukter for trebehandling, der kombinasjonen tjære, linolje, terpentin og pigment ivaretar ønsket om det tradisjonelle utseende som tjære gir, samt en så varig behandling som mulig.
MøreTyri holder til ved E39 på Liabø i Halsa kommune på Nordmøre. 

                            
Vidar Henden                                            
Innehaver og daglig leder